2009. július 26., vasárnap

Női lapozó cikkek - Felnőttkori barátságok

Pár gondolat a baráti kör átalakulásáról az idő múlásával.
A felnőttkori baráti társaságok is ingatagok
Ezt a témát hagytam a végére, mert ez mindenkit érint. Én hatosztályos gimnáziumba jártam és úgy hagytam ott az általános iskolai osztályomat, hogy igazából elbúcsúzni sem volt tőlük lehetőségem. Pár emberrel találkoztam később, de mivel a gimnázium más településen volt, így a meglévő baráti kapcsolatok is egy idő után elenyésztek. Az IWIW segítségével azóta néhány emberrel megtaláltuk egymást, de 16 elteltével már valószínűleg nem fogunk újból haverkodni egymással, mert ennyi évet kihagytunk.

Anno megsirattam érettségi után a régi gimnáziumi osztályomat is a ballagás előtt, mert akkor úgy éreztem, mintha kitépték volna a szívem egy darabját. A tinédzser évek elég zárkózottan teltek és ők a családom részét képezték, még ha ezt nem igazán vették ők észre. Alapvetően akkor miért is lettünk barátok? Mi volt a közös kapocs? Az azonos életkorunk. Ettől még különbözőek voltunk és általában az érdeklődési körünk sem egyezett meg, de mégis találtunk szimpatikus egyéneket. 18 évesen ez a csapat is felbomlott, mindenki elindult a maga útján a magasabb célokért. Pár emberrel közelebbi kapcsolat is megmaradt és megerősödött és erre vagyok a legbüszkébb, míg a gimnáziumi legjobb barátom egyszerűen csak kilépett az életemből.

A felsőoktatásban a csoporttársak révén új barátságok jöttek létre, miközben az évfolyamban is kialakultak a klikkek és a belső hierarchia. Ám ez a látszólagos rend is csak a diplomaosztóig tartott, mert ha úgy nézzük, akkor a középiskolai életkor helyett, immáron ennek a munkának felfogható tanulás és papír szerzés volt a közös összetartó erő. Bár nálunk nem volt jellemző a harc egymás ellen, mert gyógyszerészként mindenki megtalálta a helyét és a számítását, de más karoknál eléggé kiélezett a verseny a munkahelyekért. A lényeg, hogy a diploma ismét egy vízválasztó az ember életében, mert a megszokott társaság szétszéled az országban és akkor elkezdődik a karrierépítés időszaka. Néhány kollégámmal most is barátok maradtunk és tőlük legalább tudok szakmai tanácsot is kérni, ha szükségét érzem. Ennek ellenére a távolság idővel itt is lazított a kötelékeken, hiszen a napi szintű magánéleti problémákat már nem egymással beszéltük meg.

A mókuskerékbe kerülés után az első években harcolnunk kell az elfogadtatásért, majd megérkezett a nagy szerelem, házasság és az első gyerek is. Nos, rám ez még ugyan nem érvényes, de ez az előbbi pár indok már éppen elég, hogy egy baráti társaság elkezdjen tovább bomlani, mert egyszerűen nem lett idejük egymásra. Persze ez csak szervezés és akarat kérdése is. A munkahelyi barátságokban nem igazán hiszek, mert bár együtt töltünk napi 8 órát és nem lehet csak az időjárásról beszélni, attól még óvatosan kell kezelni a bizalmas információkat, nehogy visszaéljenek vele, ha éppen a főnöknél jobban akarnak helyezkedni. Arról sem vagyok meggyőződve, hogy max. 5-6 embernél több személlyel valaki aktív barátságot tudjon kialakítani, mert egyszerűen nem lesz rájuk fordítható ideje az embernek, hogy egyező arányban foglalkozzon velük, így még ott is kialakul egy belső rangsor.

A férfi-nő közötti barátság vagy az internetes ismerősökhöz fűződő kötelékek pedig önmagában megérnének egy külön bejegyzést.

Lehet ezek csak az én tapasztalataim és veletek nem így történt. Egy amerikai felmérés szerint egy baráti társaság átlagosan 6-7 évente lecserélődik. Remélem, hogy bár az értékrendek hangsúlyai váltakoznak, attól még vannak kivételek, ha mindkét fél akarja. Azt nem szeretem, amikor én hívogatok valakit, míg a másik egy telefont nem emel fel ünnepnapok alkalmával sem.



Olvass tovább!

Törökország reklám filmek

Következő héten elmesélem nektek a Balkánon tavaly megejtett körutazásomat is. Addig is itt van előhangként pár klassz Törökország reklám.

Ennél a kettőnél a zene ugyanaz, de a klip eltérő:




Ez pedig egy csodálatos Isztambul reklám:



Nagyon tetszik, ahogy a végén a különböző vallások képviselői beinvitálják a híveket a templomokba. Már csak a zenéje miatt is többször megnéztem ezeket a videókat és a kedvenceimnek jelöltem. Elöljáróban csak annyit mondanék, hogy a város tényleg olyan varázslatos, ahogyan a filmen látszik.

Olvass tovább!

Történetek a patikából

Akkor itt egy kis tragikomikus humor bonbon a gyógyszertárban megforduló esetekből.

1. Roma hölgy bejön, hogy a gyereknek fáj a kúp, amikor felhelyezik. Erre kiderült, hogy nem csomagolták ki a kasírozott fóliából...

2. Hasonló eset. Bácsika panaszkodik, hogy a kúpnak olyan fura íze volt...

3. Szintén kisebbségi hölgy beállít csörtetve és megszólal:
Beteg: - Egy Wilkinson kaparót kérek!
Platschu: - Mármint borotvapengére gondol?
Beteg: - Mee'? Nem mindegy neked?

4. Bejött két középkorú emberke, megszólal a férfi:
- Egy Visine Bagzómacska szemcseppet kérnék!
Erre én: - Egy micsodát? Sima Visine nem lesz jó?
- Legyen ráírva, hogy B-A-G-Z-Ó-M-A-C-S-K-A!
Erre én: - Sosem hallottam ilyenről.
Odahívom két kolléganőmet, akik szintén értetlenül állnak a dologhoz.
Asszisztens: - Nem egy állatpatikában kellene ezt keresniük?
- Ez nekem lesz!
A pasi meg a nő kiment dühösen és soha nem láttuk őket. Szerencsére.

5. Bejön egy fiatal párocska, hogy óvszert szeretnének. Elmondom a kínálatot, erre a csaj:
- A pirost már úgy unom! Ízesített nincs?

6. Bejön egy francia házaspár és karattyolnak:
-Bla-bla-bla mak-mak-mak bla-bla-bla... parking?
Ekkor jöttem rá, hogy pénzt akarnak váltani a parkoló automatához... :)

7. Bejön egy klasszikus "pillangó", hogy terheseknek való vitaminokat vigyen. Asszisztens beszél vele, erre a nő:
- Munkahelyi baleset...

8. Egy csaj szintén vett egy gyógyszert, erre fogja és be akar nyúlni szatyorért:
- Most mi van? Szatyor nem is jár?
Hozzátenném, hogy egy doboz Algopyrint vett.

9. Bácsika bejön, hogy ő olyan fiúsító tablettát szeretne. Erre kiderült, hogy 85 éves...

11. Hapsi jön fickósítóért, recepttel. Kiváltja, erre rögtön ott helyben lenyel belőle egyet. Megy ki, erre megszólal a kocsiban váró hölgynek:
- Megyek már!

12. Bevonul úgy 4-5 cigány vásárló a patikába és már nagyon szemeznek az asszisztensekkel, akik persze rögtön behívtak pár kollégát a hátsó helységekből. Erre a cigány lány odasúgja a másiknak:
- Na, ma itt sem szerzünk semmit...

13. Nekem múlt héten volt még egy kedves betegem. A srác kb. 20-22, olyan sem nem kövér, se nem ropi. Megszólal:
- Szeretnék egy fogyasztóteát, amivel 3 hét alatt 15 kilót leadhatok!

14. Olyan is volt, hogy szúnyogcsípésre kér egy nő valami rovarirtót. Kinyögi, hogy ő az arcára szeretné kenni. Mondjuk neki, hogy az nem lenne túl jó ötlet, pláne nem a szemhéjára. Aztán szép lassan kiderült, hogy Afrikába készült és a moszkitóktól félt...

15. Kolléganőmtől hashajtót kérnek, aki el is mondja a választékot. Erre a beteg próbál segíteni:
- Tudja, nekem olyan kacskaringós bélrendszerem van...

16. Aztán volt két srác, akik A-tól Z-ig végigolvasták, hogy a minidrog-labor mit mutat ki és mit nem. Látván, hogy pont nincs rajta a listán, amit keresnek, megszólal az egyik:
- Na, akkor apám kinyalhatja!

17. Egy hajdúszoboszlói kolléganőm azonban még az előzőeket is überelte:
Bemegy egy hapsi, körbenéz és megkérdi:
- Úgy emlékszem van itt valahol egy patika. Nem tudják, hol?
- BENNE ÁLL! - hangzott a nem túl szívélyes válasz.

18. Pesti kollégám meséli, hogy bejön a "beteg" és a következőt mondja szlenget használva:
- C-vitamint kénék az esti mákos gubához!
= Tűt kérnék az esti kábszerezéshez!

19. Bejön a párocska, hogy a 9 hónapos csecsemőjük cukorbeteg és tű kellene. Persze sejtettem, hogy kábítószeresek. A nő megpróbált meggyőzni:
- Siessél már, mert ha nem kapja meg az inzulint, akkor leesik a cukra!

20. Aztán ott vannak a manapság divatos nyugtatók, altatók és antidepresszánsok. Bejön a pali, de áll a sor. Elkezd fel s alá járkálni, mint egy mérgezett egér, mert annyira kívánta már a gyógyszert. Sorra kerül, előadja, hogy a nagyija most jön haza egy pesti kórházból és hát neki kellene a cuccos. Kolléganőm megsajnálta és kivételesen kiadta, erre a hapsi két nap múlva visszajött és előadta megint ezt a sztorit. A gond az volt, hogy nem vette észre, hogy ugyanannak az illetőnek...

21. Bejön egy hapsi lehajtott fejjel és elkezd hülyeségeket mesélni. Ránézek és látom, hogy értelmi fogyatékos. Figyeli hogyan expediálok egy nőnek: recept bead, pénz bead, pénz visszaad stb., majd aztán megszólal:
- Aggyán mán pénzt! Aggyán gyógyszert! Gyorsabban vagy megöllek! Megvárlak és megöllek!!! Nem hiszed? Én tényleg megteszem! Kinyírlak benneteket! - s még folytatta elég sokáig és beállt egy patt-helyzet.
Erre én csak kínomban ennyit mondtam:
- Egy utcával odébb szintén van egy patika, ott majd kiszolgálják, de itt nem fog kapni semmit sem! - s erre szerencsére kiment, de vagy 10 percig az asszisztensekben is meghűlt a vér. A kezét még fegyverré formálva próbált kirabolni! Kérdem én: az ilyenek hogy-hogy szabadlábon járhatnak? Vagy nem vette be a bogyóját?!

22. Pár hete szintén volt egy ehhez hasonló sztori. Bejön egy hapsi, hogy fordítsam le neki a zárójelentését. Közben tekergeti magát, motyog, nyugtalankodik stb. Aztán látom, hogy mániás skizofrén depresszió. Ehh... Gondoltam, talán nem nekem kellene ezt közölnöm vele:
- Beszélt már a kezelőorvosával?
- Öööö.... nem.
- Akkor kérdezze meg tőle...

23. B: - Kérek egy olyan kenőcs izét!
P: - Micsodát?
B: - Tudja azt maga nagyon jól! Nem jut eszembe a neve!
P: - Jó, de mire kell?
B: - Aztat' én nem tudhatom, nekem is úgy mondták, hogy vigyem!

24. Bejön egy ránézésre is alkoholista vásárló, aki persze szigorúan sebkezelésre kér 70%-os alkoholt. Kiszámolom neki üvegestől, erre közölte, hogy annyit nem ad érte, hanem inkább kocsmába megy...

25. Jött egy tetkós hapsi is, aki óvszert kér. Erre elvitt végül 200 darabot.
- Megkérdezhetem, hogy mégis minek kell ennyi?
- Motoros találkozóra megyek és viszem a haveroknak!

26. Pályakezdő koromban átjön egy ismert ügyvéd, aki persze közgyógyos, azaz ingyen elvihető recepteket hoz. Miután mind a 10-15 gyógyszert kikerestem neki, elkezdeném ráírni az utasítást. A fickó arrogánsan megjegyzi a negyedik után:
- Fiam! Ne most gyakoroljon! Talán 2 év múlva majd igazi gyógyszerész lesz magából, de most sietek!

Ezek a történetek évekkel ezelőtt estek meg velem és mentségükre szóljon, hogy azóta én is fejlődtem kommunikáció és tapasztalat terén. Egyelőre talán ennyit mára. :)

Olvass tovább!

A nyelvtudás, mint erkölcsi és anyagi áldozat

A komment.hu oldalon találtam ezt az érdekes blogbejegyzést, amelyet szerintem érdemes minden nyelvtanulással foglalkozónak elolvasnia.

Én támogatom, hogy nyelvvizsga kelljen a diplomához és ez nem azért van, mert már túl vagyok rajta és így már nem vagyok érintett, hanem mert tényleg hasznosnak gondolom, ha legalább az ország értelmisége legalább egy idegen nyelven beszél. Itthon a többség úgysem fog egy átlagosnál jobb, azaz folyékony szinten kommunikálni, mert az többnyire csak külföldön, éles bevetés közben sajátítható el igazán. Ám rémesen kellemetlen, amikor egy magyar csoport elmegy külföldre és annyit nem tud senki sem kinyögni, hogy megkérdezze valamelyik világnyelven, hogy mi mennyibe kerül vagy merre kell továbbmenni.

A legtöbb főiskolás vagy egyetemista pedig már a gimnázium idején megszerzi a nyelvvizsgáját, de ha nem, akkor is van rá három-négy-öt éve. Annyi idő alatt el kell tudni sajátítani egy nyelvet olyan szinten, hogy a manapság egyre több fajta nyelvvizsga típus valamelyikén megfeleljen az illető. Egyébként is vannak olyan tingli-tangli szakok, ahol bőven befér a kredites órák mellé, hogy nyelvórákra járjon. Azt viszont sosem értettem, hogy ha valaki leállamvizsgázott, akkor utána mire vár? Egy év alatt azért a semmiből kiindulva is meg kellene tudni tanulni egy nyelvet, mivel nincs más dolga. Így is van olyan ismerősöm, aki inkább feketén órákat adni diploma nélkül három éve, de nem bír összehozni egy középfokút.

Jobb lenne, ha a nyelvtanulást sokkal komolyabban vennék már az iskolákban is. Visszagondolva a gimis oktatásra, a mi osztályunk nagyon jó ütemben haladt a Headway sorozattal. Mégis kicsit hiányoltam, hogy életszerűbb példákon át tanították volna a nyelvet, amibe a diákokat is jobban bevonják és felkeltik az érdeklődésüket. A tankönyvekben persze többnyire ilyenek voltak, de valahogy úgy érzem, hogy még jobb is lehetett volna, mert azok mesterkéltnek és távolinak tűntek. Nyilván kezdő csoportba nem lehet bedobni kapásból feliratos filmet és erre nem is lenne lehetőség 45 percben, de esetleg nem lett volna rossz diákok által választott dalszövegeket, újságcikkeket vagy netes tartalmakat bevonni a tanmenetbe. Volt pár osztálytársam, akik ugyanis egy szenvedésnek fogták fel az egészet és egyszerűen nem tudták elengedni magukat. Mármint abban az értelemben, hogy a nyelvtanulás szép és hasznos. A tanárnőnk pedig tényleg az egyik legjobb volt, akit ismerek. Egyszerre követelt, de ugyanakkor családiasabb és viccesebb légkört tudott teremteni, mint más órákon. Lehet persze most az idő múlásával szépülnek meg a régi emlékek.

Ám én már 11 évvel ezelőtt érettségiztem 1998-ban és akkor azért nem volt ennyi lehetősége a diákoknak, mint ma. Akkor még nem volt elérhető az internet. Ha egy diák lelkes és szorgalmas, akkor simán talál magának őt érdeklő témájú fordítandó cikket, filmet, sorozatot vagy zenét, tehát közvetlenül tud idegennyelvű anyagokhoz hozzájutni. Nekünk nem volt ilyen lehetőségünk és még a nyelvvizsgát a közismerten nehéz Rigó utca javította. Az írásbeli angolom nekem is harmadjára sikerült, amire nem vagyok túl büszke. Elsőnek próbáltam intellektuálisan gondolatokat közölni, aztán a későbbi próbálkozásoknál már olyan primitív tőmondatokat írtam, hogy ne tudjanak semmibe se belekötni. Így nagy nehezen átvertem a lécet. Ami felettébb bosszantó, hogy a kinyomtatott nyelvvizsga bizonyítványomba a sikertelen írásbelim eredményét is beletették, így akárhányszor a szóbelit fénymásolom, örök emlékként ott maradt az akkor elért pontszámom. Aki ezt nyomdába küldte, az ilyenre miért nem tudott gondolni? Úgyhogy én is eléggé vért izzadtam, mire megcsináltam, de a mai körülmények között biztos vagyok benne, hogy sokkal könnyebben ment volna, mint a technika ilyen szintű előretörése előtt.

Egy közismert szlovák közmondással zárnám ezt a kis gondolatmenetet:

"Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy."


Olvass tovább!