2010. szeptember 13., hétfő

Telefonközelben

Ma voltak beszerelni a telefont és az internetet, de szokás szerint önhibámon kívül ez se ment egyszerűen. A múltkor már meséltem a Talk-talkról, hogy a hölgy milyen kedvesen felolvasta nekem kvázi a teljes szerződést és ugyanazt megkérdezte ötször 27 perc alatt, erre két nappal később kaptam egy designos kis nyomtatott brosúrát, amin az állt, hogy "Akos, welcome to Talk-talk" Aztán belül leírták az új földi angol számomat és az internetes elérhetőségeket.

Közben felfedeztem, hogy a Talk-talk sem kivétel, mert a korábbi hivatalos levelekhez hasonlóan nekik is sikerült elírni a családnevemet és így a Novakiból Lovaki lettem. Csak amiatt aggódtam, hogy akkor a bekötési díj levonása a banknál simán menjen, mert ha a név nem egyezik, akkor vissza fogják dobni. Fel is akartam őket hívni, hogy bejelentsem a hibát, bár a múltkori borsos beszélgetés után egyáltalán nem vágytam rá. Az ügyfélszolgálaton a menüben már elakadtam, mert arra kértek, hogy üssem be az új talk-talk számomat. Ám ekkor még nem fedeztem fel a kiküldött levélben, hogy a számom már benne van, így végül az emailes megoldást választottam.

Szépen leírtam, hogy ki vagyok és mit kértem és hogy a nevemet cseréljék át L-ről N-re. A válasz másnap befutott, amiben elnézést kértek és mivel elég sok adatot megadtam, így az ügyintéző elfogadta a módosítást. Én ostoba erre írtam nekik egy köszönő levelet, amire ők megint reagáltak, hogy akkor minden adatomat küldjem már el nekik. Aztán lett még egy harmadik levélváltás is, mert valamit még mindig hiányoltak, de aztán elvileg megoldódott a névcsere.

Ma meg is jött a szerelő, aki BT szerkóban és kártyával érkezett. Még rá is kérdeztem, hogy akkor ugye a Talk-talknak dolgozik? Azt válaszolta, hogy igen, de dolgoznak mindkét cégnek. A nevemre rákérdezve még mindig Lovaki vagyok. Oké, kit érdekel? Szépen bekötötte a frissiben dobozból kivett Philips vezeték nélküli telefonomat, aztán közben beszédbe elegyedtünk erről-arról. A telefon ugyanis még nem aktív, mert ő nem aktiválhatja. Remek. Aztán kinyögte, hogy routert azt nem hozott, mert azt a Talk-talk futárral szokta küldeni külön. Ekkor azért már morcosabb lettem és még mondtam is neki, hogy én csak ma érek rá, mert honlaptól megint dolgozok. Aztán magyarázott, hogy este biztos itt lesz és ne aggódjak, de muszáj voltam megjegyezni, hogy itt Angliában soha semmi nem megy egyszerűen, hanem bónuszköröket kell beépíteni egy egyszerűnek gondolt és letárgyalt folyamatba. Úgyhogy ez a telefonbekötés is méltán kerül be az "angol ügyintézés" rovatba...

Most tehát van is telefonom és nincs is. Az internetet eleve 24 órával később lehetett volna csak használni az aktiválás után, de bízom benne, hogy ma ez az ügy ma megoldódik.

13:10

Szóval már csörgettem magamat és még mindig halott a vonal. }gy gondoltam, hogy elmegyek a postán feladom a szavazáshoz kitöltött papírt, illetve kiváltom azt a csomagot, amiről az értesítőt még péntek este találtam a lakásban. Itt ugyanis a legtöbb helyen nincsen postaláda Angliában, hanem az ajtókon vannak nyílások, amiben szépen bedobják a leveleket. Ennek speciel annyira nem örülök, mert éppen az egyik műsorban mutatták, hogy egy teleszkópos bottal és némi mágnessel simán lehet az előszobákat fosztogatni, miközben a tulaj otthon éppen alszik. Tehát ott tartottam, hogy elmentem a postára, feladtam az ingyenes válaszlevelet, majd közölték velem, hogy a csomagot már pedig egy másik postai kirendeltségen kell felvennem. Miközben arra sétáltam látom a címzést, hogy kézzel írva Lovaki szerepel rajta. Ekkor eset csak le, hogy valószínűleg a routert küldte ki a Talk-talk, amit ha időben kiváltok, akkor a szerelő már össze is rakhatta volna a telefonnal együtt. Most itthon kibontottam és bár első blikkre kicsit bonyolultnak tűnik, de majd megbirkózok vele. Az internet úgyis csak holnaptól fog elvileg élni, így majd ráérek akkor aggódni, ha nem fog menni...

16:20
Minden rendben van. A telefon aktiválódott egy órája és most egy SMS-t is kaptam, hogy a broadband is aktív lett. Ami kicsit furcsa, hogy semmit nem kellett állítgatni, mert összedugtam, install CDt beraktam és már minden megy is. Nem is kért azonosítót vagy kódot. A Talk-talkos kis dobozkán pedig a hozzám hasonló képességű felhasználóknak bolondbiztos módon minden kontroll led világít. Szóval, ez így meggyőző, ha már a szervezés egy kicsit körülményes volt.

Csináltam egy kis gyors sebességtesztet is, ami egész meggyőző:
Letöltés - 11.88 MBit/s (1.4 MB/s)
Feltöltés - 786.4 MBit/s (96 Kb/s)

17:15
Azért hogy valami kis üröm is vegyüljön az örömbe, elsőnek nem tudtam a magyar rokonságot felhívni, mert 0636-tal próbálkoztam, aztán a "+" jel hiányára fogtam, de aztán Radu besegített és elárulta a titkot, hogy 0036-tal kell kezdeni a telefonálást. Mára talán ennyit.

Olvass tovább!