2010. április 21., szerda

Az angol ABC rejtelmei

A gimnáziumban a nyelvtanulást a legtöbb esetben a köszönésekkel és a ki honnan jött jellegű párbeszédekkel kezdik, holott néha még az ABC sem megy egyszerűen. Az angolokról tudni kell ugyanis, hogy imádnak betűzni, de ebben legalább igazán profik, mert olyan sebességgel tudják ezt előadni, hogy alig győztem lépést tartani velük.

A neveknél volt egy olyan problémám, hogy hogyan ejtjük a w-t? Ugyebár ez magyarul a "dupla vé", ám a hírekben korábban hallottam, hogy George W. Bush nevét a közepén "dáböl jú"-nak ejtik magyarosan írva. Tehát miért dupla u, ha egyszer dupla v? Aztán valaki felvilágosított, hogy anno a w-t valójában két u-betűvel írták, mint uu, s ezért is ejtik úgy, ahogy... Valahogy ez a rész kimaradt a suliban.

Aztán a másik kedvenc ABC-s témám a y és u keverése. Mert ha kiejtjük őket,
y ("váj") vagy u ("jú"), akkor óhatatlanul nekem a why és a you angol szavak ugrottak be, amiből egy totál kavarodás lett, mert az y az nem a you. Néha még SMS-ben vagy írott szlengben is "U"-val írják a "Te" szót tehát erre asszociálva próbáltam a fejemben szétválasztani őket. Remélem bírtok még követni.

Az "a", "e" és "i" hangoknál is mindig körkörösen a soron következővel ejtjük őket, tehát "a" ("é"), "e" ("i") és az "i" ("áj").

S most képzeljétek el, hogy elkezdik darálva betűzve mondani a neveket, miközben annyira próbáltam koncentrálni a háttérzajban, amennyire csak lehetett. Volt néhány felsülés, de aztán egyre jobban felpörögtem. Ám amikor ilyen apróságok is össze tudtak zavarni, akkor néha azon tűnődtem, hogy mit is keresek én itt? A fonetikai jelekkel is hadilábon állok, mert azt soha senki nem vette komolyan a suliban. Mára talán ennyit, remélem kevés nyelvtanárt sikerült megríkatnom.

Olvass tovább!