2010. november 6., szombat

How to train your dragon

A sárkányok mindig is közel álltak a szívemhez, így már alig vártam, hogy végre láthassam a DreamWorks legújabb remekművét. A történet önmagában véve nem egy nagy durranás, mert a legtöbb filmkritika is azt emelte ki, hogy gyakorlatilag ki lehet találni majdnem minden csavart. Túl sok karaktert sem mozgat a film, mert a lényeg úgyis a főszereplő srác (Hiccup - Hablaty) és házi sárkánya (Toothless - Fogatlan) barátsága, amit nagyon hihetően építettek fel. Az animációk terén a DreamWorks megint felülmúlta önmagát, mert többszöri megnézéskor is mindig apró részletekre jobban tudok koncentrálni :
- Hiccup ahogyan a levegőt veszi és próbál bátorságot meríteni, ahogyan a tőrt tartja
- ahogyan Toothless visszaböfögi a halat, majd kérdően néznek egymásra, majd bólogat és aztán még mutatja, hogy nyelje is ám le a falatot
- vagy amikor a titkuk kiderül és közli "tadam... we are dead" és erre egy olyan semleges fintort vág, amin nem lehet nem nevetni
- a szöveges részeknél az tetszik, amikor említi repülés közben a dugóhúzó manőver után, hogy "thank you for nothing, you useless reptile"

De ez így megy végig a filmben, mert az animátorok felülmúlták önmagukat. Minden apró részlet él és olyan háttereket varázsoltak (sarki fény, napfelkelte, éjjeli égbolt, átszűrődő lombok közötti fények, éjszakai tábortüzek) a történetbe, hogy a néző azt kívánja, hogy bár Berkben élhetne. Egy csomó olyan rész is van a filmben, ami egyértelműen a 3D hatás miatt került be, de még anélkül is nagyon élvezhető, ahogy a parti sziklák között repkednek, mint egy viking Anakin Skywalker.

A főszereplő azonban mit sem érne, ha nem lenne mellette a fekete sárkánya, ami leginkább egy kutya-macska-denevér-kobra keverék. Az egész filmben nem szólal meg, de a pupilla nagyságából, illetve sziszegésekből és morgásokból mindig lehet követni, hogy mire is gondolhat. Amikor rajzol neki, majd hagyja magát megérinteni, az is az egyik legszebb jelenet a filmben.

Úgyhogy én sem lőném le a filmet, de a Shrek óta az egyik legszebb animációs élményemet köszönhetem a DreamWorksnek. Pár év múlva jön a folytatás is. Közben itt rábukkantam a könyvszéria összefoglalójára is, de ez a film inkább csak előzménynek fogható fel.

Itt van az egyik legszebb dallam is az OST-ből, amikor együtt repülnek Astriddal (kis Aladdin de ja vu) :



Ez pedig magának a filmnek az ajánlója:



A YouTubeon pedig még olyan extrákat is meg lehet nézni (KATT), amiben a sárkányok elleni harcról oktatnak minket.

Szerk. Itt pedig meg lehet nézni a Legend Of The BoneKnapper Dragon című bónuszfilmet is, amely a történet rövid folytatása.


Olvass tovább!