2009. július 25., szombat

Program - Svájc gyöngyszemei (2008)

Úgy tervezem, hogy fontosabb utazásaimat itt a blogon megörökítem nektek rövid naplók formájában, s ezért elsőnek a hivatalos programot mutatnám be nektek. Régen ez a Car-Tour szervezte buszos körutazás még Svájc gyöngyszemei címen szerepel, de mostanság már a "Svájci nagykörút - Impozáns négyezresek világa" címen fut.

1. nap: Kalandozás Tirolban (kb.750 km)

Elutazás Budapestről a kora reggeli órákban, rövid pihenőkkel a Győr–Hegyeshalom–Bécs-Salzburg–Chiemsee–Kufstein útvonalon Ausztriáig. Különleges élményt jelent Kufstein városa, ahol a táj képét meghatározó, rettegett börtönként ismert erődítményt tekintik meg. Továbbutazás Tirol tartományi fővárosába, az Arany-tetős háznak otthont adó Innsbruckba, ahol rövid esti séta során ismerkednek a különleges osztrák várossal. Szállás Innsbruck környékén.(1 éj).

2. nap: A természet és az ember összhangja Svájcban (kb. 400km)

Reggeli után utazás Svájcba, határátlépés Feldkirchnél. Az első állomás St. Gallen kulturális városa, a barokk apátság és az UNESCO Világörökséghez tartozó rokokó könyvtár meglátogatása. Ezután Neuhausen mellett Európa legnagyobb vízesését, a másodpercenként 1 millió liter vizet alázúdító Rajna-vízesést, majd a középkori hangulatot árasztó Schaffhausent (Kolostor, Münster, Schiller-harang, Munot erőd) tekintik meg. Továbbutazás Zürichbe, Svájc legvonzóbb metropoliszába (Grossmünster, Fraumünster Chagall üvegképeivel, tópart). Rövid séta a világ legdrágább vásárlóutcájaként számon tartott Bahnhofstrassén. Este az ódon hangulatú Luzern hívja Önöket sétára, ahol a város sajátos jelképeit (Kappelbrücke, Oroszlános emlékmű, amely XVI. Lajos svájci gárdistáinak állít emléket) tekintik meg. Szállás Luzernben (2 éj).

3. nap: Helvét kulturális és természeti unikumok (kb. 450 km)

Reggel utazás Bernbe, Svájc elbűvölő fővárosába. Ismerkedés az óvárossal, amelyet az UNESCO a Világörökség részének nyilvánított (Münster, Medveárok élő medvékkel, Einstein háza kívülről). Délelőtt a „vízesések völgyébe”, a jégkorszaki gleccserek által kivájt Lauterbrunnen völgybe folytatódik az utazás, amely az Eiger-Mönch-Jungfrau csoport 4000 m magas hegyei között fekszik. A gleccserfolyó, a Zweilütschine mindkét oldalán a függőleges sziklafalak tetejéről gyönyörű vízesések zúdulnak alá. Trümmelbachban egy egyedülálló geológiai képződményt, a hegy belsejében spirál-szerűen utat törő 10 gleccservízesést tekinthetik meg. A szenzációs természeti látványosság után a csillámló vizű thuni és brienzi-tó között fekvő Interlaken Höheweg nevű sétánya csábítja Önöket könnyű sétára, ahonnan híresen szép kilátás nyílik a Jungfrau hófödte csúcsára. A luzerni szálláshelyre történő visszautazás előtt felkeresik Svájc leghíresebb búcsújáró helyét, Einsiedelnt, ahol a benedek-rendi kolostor hagyományait ismerhetik meg. A három tűzesetet „túlélt” Fekete Madonna szobor és a Betlehemi Diorama 450 faragott figurájával unikális élmény a jellemzően protestáns Svájcban. Utazás a szálláshelyre.

4. nap: Ínyenc élvezetek jegyében: svájci sajt és csokoládé (kb. 290 km)

Reggeli után utazás a Rajna két partján elterülő Baselbe, amely Németország és a francia Elszász szorításában Svájc északnyugati kapuja. Ismerkedés az egyszerre középkori és modern város nevezetességeivel (Városháza, Katedrális). Továbbutazás Fribourgba, Európa egyik legszebb gótikus városába, Svájc „építészeti kincsesbányájába”. Az óvárosi séta során a városképet meghatározó gazdag díszítésű polgárházak, díszkutak és domborművek mellett, a St. Nicholas katedrálist és a Ferences Kolostor templomát tekintik meg. Ezután egy meseszép grófi városkát, Gruyéres-t ejti útjába a program, ahol a gyönyörű várkastély mellett megismerhetik a híres Greyezer sajt készítésének titkait, természetesen vásárlási és kóstolási lehetőséggel a helyi sajtspecialitásokból. Az út Broc-ba folytadódik, amely nem más, mint a Nestlé Csokoládégyár otthona. A csokoládégyártás fortélyaival gazdagodhatnak a filmvetítés és a kóstolóval egybekötött bemutató során. Mielőtt megérkeznénk a szálláshelyre, a Genfi-tó gyöngyszeméhez, Yvoireba kirándulnak, amely a francia partszakasz legszebb városkája. Az ablakokból lecsorduló virágözön és a kővel kirakott épületek rendkívüli hangulatot kölcsönöznek a középkori városnak. Szállás a Genfi-tó partján, a francia oldalon (2 éj).

5. nap: Európa csúcsa, a Mont Blanc és a „Svájci Riviéra” (kb. 250km)

Reggeli után félnapos kirándulás Chamonixba, a Mont Blanc (4808 m) lábánál fekvő kirándulóparadicsomba, ahol Goethe és Liszt Ferenc is megfordult már. Fakultatív program keretében lenyűgöző utazás drótkötélpályán az Aiguille du Midi csúcsra, a hegyvonulat szívébe. (min. 20 fő). A hó és jég birodalma után a Genfi-tó és Európa egyik legfelkapottabb üdülőhelye, Montreux felé utaznak. A világ egyik legjobb állapotban megmaradt középkori kastélyát, a Chillon-kastélyt látogatják meg. A tó vizébe nyúló, sziklaszirten álló egykori börtönről Lord Byron írt verset. Innen Rousseau szülővárosába, a kálvinizmus egykori bölcsőjébe, Genfbe folytatódik az út. A négyezer éves múltra visszatekintő város nevezetességeinek megtekintése: Reformáció Emlékműve, Jetd’Eau (a tó vizéből magasba lövellő vízsugár), Szent-Péter székesegyház, Jardin Anglais (Angolkert-virágóra). Visszatérés a szálláshelyre.

6. nap: Magas hegyek és mediterrán tavak (kb. 370 km)

Reggeli után elhagyva a Genfi-tó vidékét, a Rhone hosszú völgyében utazva Visp városát elérve, Täsch felé kanyarodnak. Täschből kisvonattal az 1605 m magasan fekvő Zermattba utaznak, Svájc alpesi hangulatú, ugyanakkor egyik legelegánsabb üdülőhelyére. Az idilli települést a Matterhorn, a Dom és a Monte Rosa 4000 m feletti hegycsúcsai ölelik körül. Szabadidő keretében lehetőség adódik a gyönyörűen karbantartott városközpont megismerésére vagy egy rendkívüli kirándulásra fogaskerekű vasúttal a Gornergrat sziklagerincére (3100 m), ahonnan csodálatos kilátás nyílik a csillámló gleccserekre. A hegyi élmények után a Simplon hágón át folytatódik az út, hogy a csodálatos tavairól és üdülőhelyeiről ismert olasz nyelvű Ticino kantonba Domodossola felől érkezhessen a csoport. A Lago Maggiore mentén Locarnoba utaznak, a tó meseszép öblében megbúvó városkába. A sziklaszirtre épült, híres búcsújáró templom, a Madonna del Sasso teraszáról nyíló panoráma (feljutás fogaskerekűvel) megtekintését követően a Monte Bré és Monte San Salvatore között elterülő Luganói-tóhoz folytatódik az utazás. Szállás Luganoban (1 éj).

7. nap: Búcsú Svájctól (kb. 370 km)

Reggeli után rövid séta Luganoban, Svájc „napsütötte szalonjában”. Luganoból hajóval kirándulnak Melidébe, így a hajókázás során élvezhetik a szemük elé táruló szépséges tavi panorámát. Melide nevezetessége a Swissminiatur, amely a jellegzetes svájci tájat méretarányosan lekicsinyítve jeleníti meg. Az olaszos tartományból a San Bernardino alagút felé veszik az irányt, majd az azonos nevű hágón átkelve megérkeznek a festői szépségű, Via Mala szurdokhoz (fotószünet). A nap utolsó állomása Chur, a csiszolatlan keleti tartomány, a rätoromán nyelvterületű Graubünden kanton fővárosa. Ismerkedés a középkori püspöki székhely történelmi nevezetességeivel (Püspöki Palota, Miasszonyunk-templom, Városháza- restaurálás miatt csak kívülről). Utazás megszakítás nélkül az osztrák szálláshelyig, Innsbruck mellé (1 éj).

8. nap: Kristályvilág és hazautazás ( kb. 850 km)

Reggeli után rövid látogatás Wattensben, amely a Swarovski kristály-kiállításnak ad otthont. A bemutató felejthetetlen élményt nyújt a kristályok világából és természetesen vásárolhatnak is a világhírű ékszerekből. Továbbutazás rövid pihenőkkel a Salzburg–Bécs–Hegyeshalom útvonalon. Határátlépés késődélután, érkezés Budapestre az esti órákban.

Forrás: Car-Tour International honlap

Élménybeszámoló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése