2009. augusztus 31., hétfő

Truth about religion - Igazság a vallásról?

Évekkel ezelőtt egy ismerősöm ajánlotta ezt a YouTubeon megnézhető három részes angol nyelvű vallási témájú dokumentumfilmet, amely csillagászati szempontokat is felhasználva a földi vallások evolúciójáról, egymásba alakulásáról szól.
Mostanában úgy is divatosak a 2012-s világvégéről szóló riogatások, ha már 2000 és vele az Y2K nem jött be, így legalább megérthetitek, hogy miből gondolják, hogy új csillagászati korszak határán állunk. A szöveg közepes angol tudást igényel, de elég sok magyarázó ábra is van benne legalább, így a vizuális típusok is jobban meg fogják érteni. Remélem senkinek nem fogják megsérteni a vallásos érzéseit, de készüljetek rá, hogy a Da Vinci kód óta nem fog ekkora arcon csapás érni benneteket, ha ez mind igaz.








Zeitgeist kritika 1

Zeitgeist kritika 2


6 megjegyzés:

  1. Ez a Zeitgeist eleje, ha jól látom.

    VálaszTörlés
  2. Igen, azóta utánanéztem is, hogy így hívják. Fentre belinkelek pár ellenvéleményt is, mert ahogy látom elég sokan kiakadtak tőle. Én szeretem az ilyen jellegű könyveket és filmeket, amely próbál tudományos magyarázatot adni vallási kérdésekre, leírásokra. Bár biztos van itt pár csúsztatás is rendesen, attól még maga a hit nem hiszem, hogy sérülne. Aki pedig megingatható volt, az már régen rossz.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem aki külön tudja választani a vallást és a hitet, annak semmije nem sérül az ilyen filmek, könyvek következtében.
    Gyakorlatilag a Zeitgeist - és ez a rész annak a filmnek csak kb. a harmada - arról szól, hogy évszázadok óta mátrixban élünk és az orrunknál fogva vezetnek minket. Ezt nagyjából mindannyian tudtuk eddig is, csak az ebből kivezető utat nehéz megtalálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az él mátriszban aki elhiszi hogy mátriszban van...az egész mátrixos izé egy agymosás....vallápótló a mai vallástalanoknak! Jah más miatt tévedtem ide de 70 év alatt nem találkoztam olyan faxsággal mint a mátrix.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  4. Az ilyen jellegűeknél még ez a legjobb. Ez nem tűnt annyira erőltetnek, mint sok másik.

    Szerintem a dolgok pont fordítva vannak. Persze, hogy van tudományos magyarázat a vallási dolgokra. Jól is néznénk ki, ha nem lennének.
    Csak éppen két dolgot kell figyelembe venni:
    1) Sosem lehet 100%-osan bebizonyítani. Mindig lesz valami apróság, amiért a hit tovább tud élni. Hiszen így volt kitalálva. :)
    Pl. a filmben is: miért pont a Dél Keresztje van pont azon a napon, és miért pont a keresztre feszítést találták ki a rómaiak? At összefüggések pont fordítva vannak, ami pont azt bizonyítja, amit cáfolni szeretnének.
    Még egy példa. Azt mondják, hogy Noé amikor odaért a Vörös-tengerhez, az azért vált szét, mert éppen cunami volt, mert nemrég egy aszteroida érkezett az Indiai-óceánba.
    De mázlista itt mindenki. :) Inkább pont fordítva, az az aszteroida már el volt indítva jóval előbb, hogy pont időben odaérjen.
    Ezzel rá is térünk a második ponthoz.

    2) Szerintem aki a világot alkotta, az arra is gondolt, hogy kell valami, amivel beleszól a dolgok működésébe, ha valami férecsúszna (ilyenkor komoly párhuzamot látok pl. a számítógépes játékok fejlesztésénél). Ezért egy olyan fizika és univerzum lett megalkotva, amit könnyen, kis energiabefektetéssel lehet irányítani.
    A fenti 2-es példából kiindulva. Mennyire bonyolult és energiaigényes művelet lehet egy tenger kettéválasztása. Míg ha van egy naprendszerünk, ahol már úgyis felrobbant egy bolygó, és van egy egész aszetoridamező. Akkor már csak elég a Jupiter megfelelő állása, hogy annak gravitációja kilökjön egy aszteroidát. Vagy egy üstökös, ami éppen arra járt, ami pedig pont azért volt ott, mert... stb... Mindez csak szervezés kérdése. és nem kell az energiát pazarolni. :)
    Mindeközben mindenki nyugodt lehet. Aki hinni akar, tud hinni, aki tudományos alapot keres, az is talál. :)
    Szerintem pont az a bizonyíték, hogy mindez ennyire jól ki van találva.

    VálaszTörlés