2009. július 27., hétfő

Program - Balkán nagykörút (2008)

2008. szeptemberében a Car-Tour segítségével egy gyönyörű és tartalmas körúton vehettem részt négy ország érintésével.
Nem mintha reklámnak szánnám, de a hivatalos programot megosztanám itt is veletek.

1. nap: Irány a Balkán (kb. 740 km)
Indulás a reggeli órákban. Rövid pihenő és séta Belgrád belvárosában, Hunyadi győzelmének helyszínén, majd folytatódik az út Bulgária felé. A határátlépést követően rövid utazás után a csoport megérkezik az ország fővárosába, Szófiába, ahol az éjszakát eltöltik.

2. nap: Az ortodox Bulgária (kb. 330 km)
A nap Szófia belvárosának – Kultúrpalota, Alexander Nevski katedrális, St. Szófia templom – megtekintésével kezdődik. Majd úton Görögország felé megtekintik az UNESCO Világörökség részét képező Rilai Kolostort. Az eredetileg a X. században épült templom ma is működő szent hely, szakrális tárgyak, kéziratok tárháza. Az épületegyüttesben tett séta után folytatódik az út dél felé. A határ előtt még útba ejtik Melniket, mely kevesebb, mint 300 lakosával Bulgária legkisebb városa. A határátlépés után Stavros hangulatos üdülővárosába tartanak, ahová a megérkezés és szálláshelyek elfoglalása az esti órákban várható.

3. nap: Ég és föld között – Meteorák (kb. 620 km)
Ma élvezhetik Stavros vendégszeretetét, felmehetnek az ódon hangulatot idéző óvárosba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a falura és környékére, de akár a tengerparton is pihenhetnek. A vállalkozó kedvűek egy kora reggel induló fakultatív program keretében az UNESCO Világörökség részét képező Meteora kolostoraiba tehetnek látogatást. A területen már ezer éve élnek remeték és 24 cseppkő-formájú sziklákra épített kolostor tekint le a vidékre, melyeket gyönyörű freskók és ikonok díszítenek belülről. Visszaérkezés a szállásra a késő esti órákban.

4. nap: Thessaloniki, a makedón metropolisz (kb. 150 km)
Ma is választhatnak a tengerparti pihenés és egy fakultatív Thessaloniki városnézés között, melynek során megismerhetik a fő látványosságokat. Először látogatás a város jelképeként ismert, a XV. században épült Fehér Toronyhoz, mely a lázadó török janicsárok börtöneként is szolgált. Ezek után a Régészeti Múzeumban a képzeleterejük segítségével visszarepülhetnek Nagy Sándor idejébe, majd a bizánci stílusban épült Agios Dimitris templom freskóiban és ikonjaiban gyönyörködhetnek. Szabadprogram a központban. Úton visszafelé Thessaloniki várát tekinthetik meg vendégeink, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra, majd lehetőségük lesz egyénileg felfedezni az itt található éttermeket, bazárokat.

5. nap: Egy kis felüdülés
Ezt a napot kedvük szerint tölthetik el: akár a tengerparton pihenve, akár a környéket felfedezve. Este fakultatív programként egy görög esten ismerkedhetnek meg a helyi ízekkel, zenével.

6. nap: Korokon át Keletre (kb. 450 km)
Reggeli után indulás Törökország irányába, útközben a Trák-tenger és a természet megkapó szépségeiben gyönyörködhetnek. Megtekintik Amphipolist, a várost, mely Fülöp és Nagy Sándor idején élte virágkorát. A romok között sétálva elmerenghetnek azon, hogy hogyan folyhatott itt az élet közel 2400 évvel ezelőtt, a múzeumi körséta során pedig az ókortól egészen a korai kereszténységig minden korból származó leletek tárulnak Önök elé. Pihenő Philippiben, ahol Pál apostol megalapította Európa első keresztény templomát, majd Kavala városa következik, ahol egy rövid séta keretében megtekintik a kikötőt, a római korból fennmaradt akvaduktot és ellátogatnak a város keleti részén fekvő fellegvárba. Ezután a part mentén továbbhaladva több, már török hangulatot idéző kisvároson vezet át a csoport útja. A görög-török határ átlépése után a busz dél felé fordul, így a Gelibolu félszigeten végighaladva egészen a Márvány-Tenger torkolatáig jutnak el, ahol Ecebatból Xerxes és Nagy Sándor után utasaink is áthajóznak a Dardanellákon, majd este Canakkaleban a szállások elfoglalása következik.

7. nap: Kirándulás Kis-Ázsiában (kb. 450 km)
Irány a Homérosz Iliásza által híressé tett Trója városának maradványa (UNESCO Világörökség része), ahol a romok között az azonos címet viselő filmben bemutatott faló is megtalálható, melybe akár be is mászhatnak. Az út következő állomása az Uludag hegy árnyékában nyugvó, az egykori Ottomán Birodalom fővárosa, Bursa. A főbb kulturális látványosságok – a zöld csempével díszített Yesiltürbe, a csodás márványkapujú Yildirim Bayezit mecset és a Muradiye negyed – megtekintése után ismét kompra szállnak és átszelik a Márvány tengert és az esti órákban érkeznek Isztambulba.

8. nap: A Birodalom központjában
Délelőtt ismerkedés a Bizánci Császárság fővárosának főbb látványosságaival (melyek közül több az UNESCO Világörökség része). Az Óvárosban megtekintik a Kék mecsetet, melynek belsejét több mint 20.000 kék csempe borítja és a vele szemben lévő Hagia Sofia múzeumot, mely egykor a legnagyobb keresztény templom volt. Látogatás a Hippodrom térre, mely a korabeli és mai élet nyüzsgő központjába, a Topkapi és az Elsüllyedt palotába (Yerabata Saray). Délután belevethetik magukat a keleti világ egyik legnagyobb fedett bazárjának színes és nyüzsgő forgatagába, ahol aranyra, szőnyegekre, bőrre és még sok mindenre lehet alkudozni.

9. nap: Bizánci és középkori nyomokon (kb. 510 km)
Reggel még egy utolsó sétát tehetnek Isztambulban, vagy egy fakultatív hajókiránduláson vehetnek részt a Boszporuszon. Ezután útjuk Rodostó felé vezet, itt megtekintik a házat melyben II. Rákóczi Ferenc és hű társa, Mikes Kelemen életükből másfél évtizedet eltöltöttek. Tovább haladnak Drinápolyba, ahol látogatást tesznek a Selimiye-mecsetbe, sétálhatnak a keskeny, faházakkal szegélyezett macskaköves utcákon és megnézhetik a csodálatosan helyreállított karavánszerájt.

10. nap: Ismét Bulgária (kb. 350 km)
A határ után Plovdiv felé haladva a következő program Perperikon ősi romjainak megtekintése. Itt egy középkori erőd és kastély romjait tárták fel, de még ennél is ősibb, 3500 éves település nyomai is fellelhetőek. A terület bejárása után utazás Plovdivba. A város hosszú történelmi múltja meglátszik az építészeti stílusok sokféleségén: A II. századi antik színház maradványai, az ottomán uralom alatt épült Imamet mecset vagy a barokk stílusban épült Szt. Konstantin és Helena templom a gyönyörű ikonokkal mind ezt tanúsítja. A látványosságok megtekintése után továbbindulás Szófiába, ahol az utolsó éjszakát eltöltik.

11. nap: Úton hazafelé (kb. 740 km)
Reggeli után indulás haza, útközben rövid szünetekkel, érkezés Budapestre a késő esti órákban.

Élménybeszámoló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése